Datum

Danas je



Prikaži kalendar

Download

Download
Preuzmi kalendar

О блогу

*****************************************************************************************
Ovaj blog je napravljen sa namerom da informiše vernike Srpske pravoslavne crkve, širom sveta, o verskim praznicima i pravoslavnim svecima koje slavi Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, kao i da uz pomoć Google prevodioca upozna pripadnike drugih naroda i druge vere o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na blogu se nalazi i link za preuzimanje programa PravoslavniK (u obliku elektronske knjige) koji sadrži mnogo opširnije podatke o istoriji, praznicima i običajima Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika.

О програму

PravoslavniK slika

Preporuči na FB

четвртак, 5. јануар 2012.

Рођење Христово



Рођење Исуса Христа
"У оне дане изађе наредба цара Августа да се спроведе попис свега света. Сви су ишли на попис, свако у свој град. Тако и Јосиф, будући да је био из дома и лозе Давидове, узиђе из Галилеје, из града Назарета, у Јудеју - у град Давидов, који се зове Витлејем - да се подвргне попису заједно са својом вереницом Маријом која беше трудна. И док су били онде, навршило јој се време да роди. И породи сина свога, прворођенца, пови га и положи у јасле јер за њих није било места у свратишту.

Поход пастира
А у том крају беху пастири: под ведрим небом су чували ноћну стражу код својих стада. Анђео им Господњи приступи и слава Господња обасја их! Уплашише се. Но анђео им рече: "Не бојте се! Ево јављам вам благовест, велику радост за сав народ! Данас вам се у граду Давидовом родио Спаситељ - Христос, Господ. И ево вам знака: наћи ћете новорођенче повијено где лежи у јаслама." И одједном се анђелу придружи силна небеска војска хвалећи Бога и говорећи: "Слава на висинама Богу, а на земљи мир људима миљеницима његовим!" Чим анђели отидоше од њих на небо, пастири стану подстицати једни друге: "Хајдемо дакле до Витлејема. Погледајмо шта се то догодило, догађај који нам обзнани Господ." И похите те пронађу Марију, Јосифа и новорођенче где лежи у јаслама. Пошто све погледаше, исприповедаше шта им баше речено о том детету. А сви који су то чули дивили су се томе што су им приповедали пастири. Марија у себи похрањиваше све те догађаје и пребираше их у своме срцу. Пастири се затим вратише славећи и хвалећи Бога за све што су чули и видели како им је било речено.

Поклон мудраца
Кад се Исус родио у Витлејему јудејскоме у дане Ирода цара, гле, мудраци се с Истока појавише у Јерусалиму распитујући се: "Где је тај новорођени цар јудејски? Видесмо где излази звезда његова па му се дођосмо поклонити." Када то чу краљ Ирод, узнемири се он и сав Јерусалим с њим. Сазва све главаре свештеничке и писменике народне па их испитиваше где се Христ треба родити. Они му одговорише: "У Витлејему јудејскоме јер овако пише пророк: А ти, Витлејеме, земљо Јудина! Нипошто ниси најмањи међу кнежевствима Јудиним јер из тебе ће изаћи владалац који ће напасати народ мој - Израела! Тада Ирод потајно дозва мудраце и разазна од њих време кад се појавила звезда. Затим их посла у Витлејем: "Пођите, рече, и помно се распитајте за дете. Кад га нађете, јавите ми да и ја пођем да му се поклоним. "Они саслушавши краља, пођоше. И гле, звезда којој видеше излазак иђаше пред њима док не стиже и заустави се поврх места где беше дете. Кад угледаше звезду, обрадоваше се радошћу веома великом. Уђу у кућу, угледају дете са Маријом, мајком његовом, падну ничице и поклоне му се. Отворе затим своје благо и принесу му дарове: злато, тамјан и смирну. Упућени затим у сну да се не враћају Ироду, отиђоше другим путем у своју земљу. "

Нема коментара:

Постави коментар

Христос воскресе

Radovan Bigović

Христос се роди

Дивна Љубојевић - Распето Косово

Христос воскресе

Псалам 135

Христос се роди

Маријо славна

Асим Сарван - Василије Свети, поносе монаха

Псалам 136. (135)

Патријарх Павле интервју 1996 1 део

Патријарх Павле интервју 1996 2 део

Патријарх Павле интервју 1996 3 део

Патријарх Павле интервју 1996 4 део

Патријарх Павле интервју 1996 5 део

Патријарх Павле интервју 1996 6 део

Благословен јеси Господе

Манастир Острог

Манастир Хиландар

Звона, Храм Св.Саве

+++++++++++++++++++++

Посвећено мојој недавно упокојеној мајци Драги.
Нека јој Господ Бог подари рајско насеље.


"НИЈЕ МРТАВ ОНАЈ КОГА НЕМА ВЕЋ ОНАЈ КО ЈЕ ЗАБОРАВЉЕН."

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

e-mail

srpskipravoslavnik@gmail.com